Boćwina z jajkiem

boćwina z jajkiem

Składniki: pęczek młodych buraczków z liśćmi, ok. 300 g młodych warzyw (marchewka, korzeń pietruszki, seler), ok. 1,5 l wody, 3 łyżki dobrego koncentratu buraczanego, 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,  ½  szklanki śmietanki do zup, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy,  3-4 jajka ugotowane na twardo, łyżka posiekanego koperku.

Wykonanie: warzywa umyć, obrać ze skórki, pokroić na talarki. Gotować  krótko na małym ogniu we wrzącej i osolonej wodzie. Dodać  kwas buraczany, sok z cytryny, cukier do smaku, Na koniec wlać śmietankę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami barszczu. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Udekorować posiekanym koperkiem.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły