Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


cukinia z pomidorami

Cukinia z pomidorami

cukinia z pomidoramiCukinia to idealne warzywo o leczniczych właściwościach praktycznie dla każdego, nie tylko dla kobiety w ciąży. Ojczyzną cukinii i jest region Morza Śródziemnego. Najbardziej popularna jest podłużna cukinia, ale ostatnio można też nabyć okrągłą cukinię. Ciemnozielona skórka  zawiera magnez i karotenoidy. Zawarta w cukinii prowitamina A dociera do wszystkich komórek organizmu, dzięki możliwości rozpuszczania się w tłuszczu. Dlatego do potraw z udziałem cukinii należy dodawać trochę tłuszczu, aby działanie prowitaminy A było skuteczniejsze. Cukinia wykazuje właściwości witalizujące, dzięki obecności witaminy E, która odmładza i regeneruje komórki, wpływa korzystnie na płodność. Cukinia zwiększa też wydolność mózgu, zdolność koncentracji i pamięci. Mimo iż pobudza układ nerwowy, działa wyciszająco i kojąco na organizm. Zwiększa ogólną wydolność organizmu, serca i mięśni. Dla kobiet w ciąży cukinia jest szczególnie wskazana, gdyż wykazuje działanie moczopędne, co zmniejsza i likwiduje obrzęki. Również odkwasza organizm,  usuwa niebezpieczne toksyny z jelit, likwiduje zaparcia. Zwiększa odporność organizmu. Cukinię dobrze jest łączyć w potrawach z innymi warzywami, np. z pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem. Wartości odżywcze warzyw doskonale uzupełniają się, pysznie smakują, dostarczają pozytywnej energii, dodają radości i pogody ducha.

Cukinia z pomidorami

cukinia z pomidoramicukinia z pomidoramiSkładniki:  okrągła lub podłużna cukinia, 1 malinowy pomidor, ząbek czosnku, duża łyżka oleju rzepakowego „BIO”, szczypta soli himalajskiej, oregano.

Wykonanie: warzywa starannie opłukać, cukinię można obrać, jeżeli ktoś nie lubi ze skórką. Pociąć na plastry, ewentualnie półplastry, krótko zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w cząstki pomidor, posiekany czosnek. Całość dusić kilka minut. Pod koniec obróbki cieplnej dodać szczyptę soli himalajskiej i oregano. Cukinia z pomidorami wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży.

Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne.

Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.