cukinia

Dieta w ciąży, Cukinia – warzywo dostępne u nas latem, zasobne w witaminy i minerały. W smaku cukinia jest bardzo delikatna, niektóre odmiany nieco słodkawe. Jest delikatna, lekkostrawna i odżywcza. Znajdziemy w cukinii zarówno witaminę C, która wpływa na odporność, jak i prowitaminę A (inaczej karoten, który  wpływa na stan krwinek czerwonych); witaminy z grupy B (B1 – prawidłowy stan neuronów i włókien mięśniowych); B2- zapobiega powstawaniu zajadów w kącikach ust; PP – przeciw pelagrze, zapobiega wypryskom na skórze). Z minerałów warto wspomnieć o potasie, którego sporo jest w tym warzywie.

Dieta w ciąży

Potas wpływa na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Ma to istotne znaczenie dla kobiet będących w ciąży, gdyż wiele z nich cierpi na nadkwasotę. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że w okresie letnim podczas upałów tracimy znaczne ilości potasu, dlatego uzupełnienie tego minerału jest niezbędne. Potas ponadto wpływa na prawidłowy rytm serca i zapobiega nocnym skurczom łydek. Cukinia posiada też właściwości detoksykacyjne, bowiem odtruwa organizm. Z uwagi na dużą dostępność w okresie letnim i wyborny smak, warzywo to może mieć spore zastosowanie w kuchni. Świetnie nadaje się zarówno na zupy typu kremy, szaszłyki, placki smażone, sałatki, dania faszerowane z dodatkiem mięsa, ryżu czy kasz.

Sprawdź jak przygotować pyszne szaszłyki z polędwiczki i cukini. 

Jeżeli szukasz informacji na temat innych produktów żywieniowych zachęcam Cię do zapoznania się z nimi w mojej książce o ciąży.