Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Zdrowe odżywianie w ciąży- dynia

Dynia

Zdrowe odżywianie w ciąży- dyniaJesień to piękna pora roku. To czas kiedy zbieramy wiele płodów rolnych. Również dynia do nich należy. To niedoceniane warzywo, chociaż ostatnio coraz częściej goszczące w naszej kuchni. Nie tylko swoim olbrzymim  kształtem, ale i piękną pomarańczową barwą nas zachęca. Również pod względem smakowym jest specyficzna. Dynia posiada wiele cennych walorów odżywczych i zdrowotnych. A pestki dyni wręcz odmładzają, dzięki obecności kwasów nukleinowych. Dostarczają sporo   wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych do budowy ścian komórkowych, oddychania komórkowego i  ładnej skóry Miąższ dyni to bogactwo błonnika. Obfituje też w wodę. Dynia odtruwa organizm z toksyn, odciąża trzustkę, stymuluje układ odpornościowy, pobudza proces trawienia. Dostarcza wiele składników mineralnych, m.in. potasu (gospodarka wodna, rytm serca), magnezu ( dobry na serce i układ nerwowy), żelaza (pierwiastek krwiotwórczy). Jest źródłem  wielu witamin, w tym prowitaminy A (zamienianej w organizmie do witaminy A), niezbędnej dla organizmu do prawidłowego wzrostu, stanu skóry i   wzroku oraz  budowy masy chrząstkowej. Tu należy docenić naturę ludzką, gdy tuż po porodzie organizm kobiecy wytwarza pierwszy pokarm tzw. siarę, bogatą w karoten, co widać po żółtopomarańczowej barwie mleka. To wszystko po to, aby maleństwo prawidłowo mogło rosnąć i rozwijać się.  Dlatego warzywa o barwie żółto-pomarańczowej i czerwonej powinny często gościć w jadłospisie kobiety ciężarnej i karmiącej. Dla informacji, witamina A dodatkowo wzmacnia żuchwę maleństwa, co zapobiega powstawaniu krzywego zgryzu.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “DyniaAdd yours →

Dodaj komentarz