grejpfrutyGrejpfruty w ciąży- to egzotyczne owoce, bardzo soczyste, o smaku kwaskowatym i lekko gorzkawym. Sporządza się z nich sałatki owocowe, świetnie też się komponują w połączeniu z potrawami z ryb i mięsa. Również  doskonale smakują jako lekka przekąska. Dzięki znacznej zawartości wody  grejpfruty  znakomicie nadają się na sok, który jest bardzo odżywczy, ponadto  wpływa na dobre  samopoczucie.  Aby zniwelować posmak goryczki, do soku można dodać trochę miodu. Jeżeli kobieta w ciąży cierpi na zgagę, zaleca się rozcieńczać sok* wodą mineralną niegazowaną. Grejpfruty to znakomite źródło witaminy C, która jest najlepszym  stymulatorem układu odpornościowego. Skuteczność działania witaminy C zwiększają obecne w grejpfrutach  bioflawonoidy, które zapobiegają zbyt szybkiemu utlenianiu się tej witaminy. Grejpfruty są bogate również w kwas foliowy, dlatego owoce te są wskazane  kobietom w ciąży. Dla przypomnienia kwas foliowy to witamina o właściwościach krwiotwórczych, która wpływa na prawidłowy rozwój płodu i przebieg ciąży

Grejpfruty działają niczym lek z apteki, pomagają w leczeniu  żylaków i hemoroidów, uszczelniają naczynia krwionośne. Zapobiegają też  infekcjom i  przeziębieniom. Korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, pobudzają ich perystaltykę. Zapobiegają w ten sposób zaparciom, co często ma miejsce w okresie ciążowym.  Grejpfruty  zbawiennie działają na układ krążenia, obniżają i stabilizują ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu, co zapobiega w przyszłości powstawaniu złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Kobieta w ciąży powinna pamiętać, aby w tym szczególnym okresie odżywiać się kolorowo, smacznie i zdrowo. Grejpfruty powinny znaleźć się w jej diecie, gdyż prawidłowy sposób odżywiania w okresie płodowym ma kapitalne znaczenie nie tylko dla zdrowia, ale też wpływa na przyszły metabolizm dziecka.

* Nie należy kupować  gotowych soków owocowych w kartonach, które sporządzane są najczęściej na bazie koncentratów owocowych, często są dosładzane.  Poza tym okres  przechowywania  wpływa niekorzystnie na zawartość witaminy C w soku. Jeżeli korzystamy z usług gastronomicznych, to zawsze należy prosić o sok świeżo wyciśnięty.