Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


konfitura z zurawiny

Konfitura z żurawiny błotnej

Żurawina jest cudownym naturalnym lekiem z bożej apteki, bowiem w skład jej wchodzą czynne biologicznie składniki lecznicze. Żurawina posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, pomaga w leczeniu wszelkich infekcji dróg moczowych (substancje lecznicze zapobiegają przyklejaniu się bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych). Zapobiega w tworzeniu się kamieni nerkowych, pomocna w leczeniu przeziębień, schorzeń związanych z przewodem pokarmowym, jelit. Żurawina wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy C, z grupy B (B1, B2, PP), A, wielu minerałów (żelaza, magnezu, potasu, wapnia, jodu), węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego.

W przyrodzie rosną różne gatunki żurawiny. Najbardziej popularna to żurawina wielkoowocowa, zwana też amerykańską (rośnie głównie w ogrodach). Również znana jest żurawina błotna, która charakteryzuje się mniejszymi owocami, jest bardziej cierpka i gorzka i dlatego wymaga więcej cukru przy sporządzaniu np. konfitur. Żurawina błotna jest bardzo ceniona w medycynie naturalnej, wykazuje silniejsze właściwości lecznicze.

Konfitura z żurawiny błotnej

 Składniki: 3 kg żurawiny błotnej, 3 kg cukru*

 Wykonanie: owoce żurawiny przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do większego rondla, zasypać cukrem, podlać ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu. W tym czasie owoce puszczą sok. Często mieszać do momentu, gdy owoce lekko popękają, a konfitura zacznie gęstnieć. Czas gotowania ok. 50 minut. Gęstą , gorącą konfiturę wyłożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia odwrócone do góry dnem.

 *W przypadku żurawiny wielkoowocowej dodajemy mniej cukru: na 1 kg owoców planujemy ok. ½ kg cukru

konfitura z zurawiny

konfitura z żurawiny

konfitura z żurawiny

konfitura z zurawiny błotnej

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży.

Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne.

Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.