szarlotka cytrynowa z dynią i pigwąOkres ciąży nie oznacza, że mamy rezygnować całkowicie z łakoci. Od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, jeżeli ma się ochotę na coś słodkiego Oczywiście najlepiej smakują własne wypieki.  Na jesienno-zimowe podwieczorki proponuję pyszną szarlotkę cytrynową z dynią i pigwą.

Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 200 g dobrego masła, pełna łyżka kwaśnej śmietany, łyżka cukru pudru, ½ opakowania cukru wanilinowego, 3 żółtka (jaja XL), duża cytryna „Bio”, 600 g musu jabłkowego, 250 g konfitur z dyni, 150 g konfitur z pigwy (patrz przepisy na blogu” „Konfitura z dyni”, „Konfitura z pigwy”), 2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych, kilka kostek czekolady do dekoracji.

Wykonanie: przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do mąki razem z  cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wszystkie składniki wymieszać. Mąkę z dodatkami posiekać razem z masłem (grudki masła powinny być wyczuwalne), dodać kolejno żółtka i dalej siekać, następnie kwaśną śmietanę. Pod koniec siekania składniki szybko połączyć rękoma, uformować kulę, zawinąć w folię do żywności, włożyć do lodówki na kilka godzin celem schłodzenia ciasta. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać płatkami jaglanymi lub owsianymi. Część ciasta (2/3) lekko rozwałkować i wyłożyć na dno formy, palcami dopasować do brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem, podpiec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C. W międzyczasie konfiturę z pigwy wymieszać z konfiturą z dyni. Na podpieczony spód wyłożyć w pierwszej kolejności mus jabłkowy, na to wymieszane konfitury z pigwy i dyni. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć bezpośrednio na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić, udekorować startą czekoladą.