Dieta w ciąży – jeżyny
Jeżyny to dziko rosnące owoce przypominające swoim kształtem maliny, o ciemno-granatowej niemalże czarnej barwie, należą do bardzo smacznych owoców letnich. Z uwagi na swoje walory zdrowotne jeżyny coraz częściej są uprawiane przez działkowiczów i rolników.
Już w starożytności stosowano młode liście jeżyn na okłady i leczono w ten sposób wszelkie zakażenia skórne. Dzisiaj również są wykorzystywane w leczeniu ropnych i trudno gojących się ran, także przeziębień, problemów przewodu pokarmowego, w schorzeniach nerek i przewodu moczowego. Jeżyny posiadają właściwości przeciwbakteryjne, wspomagają leczenie biegunek, działają przeciwzapalnie. To skarbnica witamin i składników odżywczych – witamina E (wpływa na urodę), witaminy z grupy B (antynerwowe), antocyjany i witamina C (zapobiega anemii). Dlatego kobiety w ciąży powinny uwzględniać jeżyny w swojej diecie. Z uwagi na obecność antyoksydantów jeżyny są stosowane w profilaktyce nowotworowej. Substancje te hamują procesy starzenia komórek, dzięki czemu odmładzają nas.
Jeżeli chcesz poznać więcej wskazówek zachęcam Cię do sięgnięcia do mojej książki o ciąży.
You must be logged in to post a comment.