kasztany jadalneKasztany jadalne spotykane głównie w krajach śródziemnomorskich. Owoce te stanowią znakomity dodatek do dań mięsnych, mlecznych, dipów,  past, zup kremów, również wszelakich deserów.  Kasztany jadalne w smaku są delikatne, lekko słodkawe, nieco mączyste, jednocześnie lekkostrawne. Mogą stanowić odżywczą przekąskę między głównymi posiłkami. To zastrzyk energii i składników odżywczych. Dostarczają sporo węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają na długo uczucie sytości, likwidują stan zmęczenia. Nie brak też białka roślinnego, witamin C i E oraz z grupy B (B1, B2). To znakomite źródło potasu i magnezu, także wapnia, fosforu, żelaza, miedzi. Należy pamiętać, że kasztany jadalne są najbardziej przyswajalne i dobrze wykorzystane przez organizm człowieka  w postaci gotowanej, pieczonej. Chociaż można też spożywać je na surowo, gdy są świeżo zebrane.  W postaci zmielonej kasztany mogą być wykorzystywane do sporządzania wypieków (bułeczek, chleba).  Z kolei niewielki dodatek mąki z tych owoców do ciasta naleśnikowego znacznie wzbogaci i uzupełni potrawę pod względem wartości odżywczej.

Stosunkowo wysoka cena kasztanów jadalnych czyni je niestety mało wykorzystywanym u nas produktem żywnościowym. Jednak z uwagi na bogactwo składników  odżywczych powinniśmy czasami sięgnąć po nie, zwłaszcza jesienią, kiedy jesteśmy narażeni na wszelkie przeziębienia, osłabienie i przesilenie organizmu. Kasztany jadalne są naturalnym lekiem, bowiem korzystnie wpływają na układ immunologiczny, dzięki czemu wzmacniają i uodparniają organizm. Chronią przed infekcjami i przeziębieniem, co ważne jest też dla kobiety w ciąży, która szczególnie narażona jest na wszelkie zakażenia bakteryjne.  Obecne w kasztanach tłuszcze nienasycone mogą stanowić barierę ochronną dla serca i układu krążenia, a w przyszłości zapobiegać przed miażdżycą, zawałem i udarem. Istotne też, że owoce te nie zawierają glutenu, co jest ważne dla osób z celiakią*. . Zalecane także osobom wrażliwym na wszelkie alergie, gdyż kasztany jadalne nie uczulają.Uszczelniają ponadto naczynia krwionośne, zapobiegają żylakom

* Celiakia – choroba trzewna , polegająca na braku  tolerancji glutenu.