makrela wędzona w cieście francuskimSkładniki: 1 wędzona makrela średniej wielkości, 3-4 suszone pomidory, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, suszone oregano, szczypiorek do wiązania ciasta, płat schłodzonego ciasta francuskiego (ok. 250 g) .

Wykonanie: makrelę obrać z ości, posiekać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić w kostkę, połączyć z rybą, dodać oliwę, przyprawić z oregano, całość wymieszać. Ze schłodzonego ciasta francuskiego wyciąć 4 duże kwadraty 12×12 cm, na środek nałożyć farsz rybny, uformować sakiewki, związać ozdobnie za pomocą szczypiorku (patrz przepis: sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem drobiowym). Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 210-220ºC  przez ok. 20 minut.  Podawać jako przekąskę lub dodatek do barszczu czerwonego czystego.