Sałatka jarzynowa w pomidorach
To odżywcza, smaczna, kolorowa i niedroga przekąska, idealna w diecie kobiety ciężarnej. Kobieta chcąca prawidłowo odżywiać się w ciąży, może w ten sposób urozmaicić swój jadłospis.
Składniki: 2 duże mięsiste pomidory– na sałatkę: ugotowane 2 małe marchewki, 2 pietruszki, 2 mniejsze ziemniaki; 1 jajko na twardo, ½ puszki kukurydzy,1 kwaskowe jabłko, łyżka posiekanej natki pietruszki, duża łyżka majonezu dekoracyjnego, mała łyżeczka musztardy delikatesowej, sól do smaku.
Wykonanie: warzywa po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ugotowane i ostudzone jajko obrać ze skorupki, podobnie rozdrobnić. Składniki delikatnie połączyć, dodać kukurydzę, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku, dodać musztardę, majonez i wszystko wymieszać. Pomidory umyć pod bieżącą wodą, ściąć wierzch, wydrążyć dokładnie miąższ (można go wykorzystać do sosu lub zupy). Pomidory nadziać sałatką. Od razu spożywać.