Szaszłyki drobiowe z dynią i suszonymi śliwkami to zdrowa, smaczna i niedroga potrawa. Jak najbardziej wskazana dla kobiety w ciąży.

Szaszłyki drobiowe z dynią i śliwkamiSkładniki: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka, ok. 250 g dyni,  20 sztuk suszonych śliwek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, łyżeczka estragonu.

Wykonanie: piersi opłukać, zdjąć błony, pokroić na mniejsze części 2×2 cm. Dynię opłukać, obrać ze skóry, pokroić podobnie jak mięso drobiowe. Pokrojone piersi z kurczaka przyprawić do smaku, dodać kawałki dyni  oraz oliwę z oliwek i wszystko razem wymieszać. Pozostawić na dwie godziny w lodówce. Śliwki sparzyć i osączyć. Sporządzać szaszłyki: nadziewać na przemian mięso, dynię i śliwkę suszoną. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 170-180 °C.