Szarlotka z brzoskwiniami i orzechami włoskimi

Zdrowe odżywianie w ciąży - szarlotka z brzoskwiniami i orzechami włoskimiSkładniki: 2 pełne szklanki mąki pszennej luksusowej, kostka masła (200 g), 2 całe jaja, jedno żółtko, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, mała łyżeczka cukru wanilinowego, ok. 900 g musu jabłkowego, 4 połówki brzoskwiń z kompotu, 2łyżki płatków owsianych do posypania formy, 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie:  mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, masło i wszystkie składniki posiekać. Kolejno dodawać jaja, żółtko i dalej siekać. Ciasto zagnieść rękoma, składniki powinny być połączone i tworzyć jednolitą kulę. Zawinąć w folię i pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej ciasto zagnieść wieczorem i pozostawić do następnego dnia).  Przygotować formę do pieczenia, na dno wysypać płatki owsiane. Część ciasta 2/3 rozwałkować , zawinąć delikatnie na wałek i przenieść do formy, dopasowując dokładnie kształt palcami. Nakłuć ciasto widelcem. Spód podpiec w nagrzanym piekarniku elektrycznym (nagrzewanie piekarnika góra-dół) w temp. ok. 190 ºC przez 20 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć mus jabłkowy, dodać brzoskwinie pokrojone w grubą kostkę. Bezpośrednio na mus i brzoskwinie  zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (powinno wcześniej czekać w lodówce, aby nie zmiękło), następnie całość posypać posiekanymi orzechami. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Szarlotkę wyjąć, można posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.

Uwaga! Do ciasta celowo nie dodano cukru, ale jeżeli ktoś woli słodsze ciasto, to  można dodać łyżkę cukru pudru.  

          

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły