Leczo warzywne
Leczo warzywne jest lekką, bardzo smaczną i zdrową potrawą. To cenne źródło witamin, składników mineralnych i kwasu foliowego. Lato obfituje w warzywa i dlatego należy korzystać z nich jak najwięcej.
Składniki: 5 papryk (3 białe, 2 czerwone), 2 cukinie, 2 pomidory malinowe, 3 ogórki małosolne, 3 marchewki, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego 30%, łyżka suszonego oregano, pieprz świeżo zmielony, łyżka suszonych wiórków z pomidorów, sól do smaku, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą, marchew obrać. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Cukinię, marchew i ogórki pociąć na półksiężyce. Pomidory podzielić na mniejsze cząstki. Na dno dużego rondla lub garnka wlać oliwę, podgrzać, następnie zeszklić cebulę, marchew i cukinię. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory, ogórki małosolne, suszone wiórki z pomidorów Wszystko razem poddusić ok. 15 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość delikatnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie.
You must be logged in to post a comment.