kasza jaglana z mrożonymi truskawkamiKasza jaglana z truskawkami mrożonymi to smaczna i zdrowa propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Owoce mrożone o tej porze roku stanowią znakomite źródło witamin i minerałów. Truskawki mimo iż zawierają ok. 90 % wody, zalicza się  do jednych z najzdrowszych owoców. Są wyjątkowo bogate w kwas foliowy (niezbędny w okresie ciąży),  karoten (poprawia wzrok, wpływa na ładną skórę), witaminę C, mangan (istotny do budowy kości i  i tworzenia krwi, odżywia nerwy i mózg). Truskawki wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wzmacniają układ immunologiczny. Dlatego należy jak najwięcej korzystać z mrożonych truskawek do czasu, gdy  nie pojawią się krajowe  z gruntu. Owoce te świetnie komponują się z kaszą jaglaną z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g truskawek lub malin mrożonych, garść rodzynków bez konserwantów,2 łyżeczki cukru do smaku, szczypta soli do kaszy.

Wykonanie: kaszę przepłukać gorącą wodą. W rondelku zagotować 1 ½ szklanki wody, dodać ewentualnie szczyptę soli (ale niekoniecznie), gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż woda całkowicie wsiąknie w kaszę jaglaną. Garnek z kaszą zawinąć w ręcznik i odstawić na godzinę. Zabieg ten czyni kaszę pulchną i smaczniejszą. W międzyczasie truskawki lekko rozmrozić, rozgnieść delikatnie widelcem, dodać cukier i jogurt. Wymieszać składniki. Ugotowaną kaszę  jaglaną wyporcjować, polać przygotowanym sosem truskawkowo-jogurtowym. Dodać przygotowane wcześniej rodzynki.