Jabłka prażone do ciast, naleśników i deserów
Jabłka należą do bardzo smacznych i zdrowych owoców. Praktycznie dostępne są przez cały rok. Powinnyśmy spożywać jedno – dwa jabłka dziennie, aby zapewnić sobie zdrowie. Jednak kobieta w ciąży szczególnie powinna zwracać uwagę na pochodzenie jabłek, aby nie kupować importowanych. Jabłka najlepiej nabywać nasze polskie, od zaprzyjaźnionych działkowiczów lub w sprawdzonych sklepach. Mamy wczesną jesień, jeszcze nie jest za późno, aby przygotować jabłka prażone (parowane), które można później wykorzystać na szarlotkę, nadzienie do rolady biszkoptowej, naleśników, omletów czy innych deserów.
Składniki: ok. 3 kg aromatycznych jabłek słodko-kwaśnych, 400 g cukru, świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Wykonanie: jabłka umyć, cienko obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazdka nasienne. Każdą ćwiartkę przeciąć jeszcze na pół, lekko skropić sokiem z cytryny. Na dno garnka (najlepiej z grubym dnem) wlać ok. ½ szklanki wody, przełożyć rozdrobnione jabłka, zasypać cukrem, przykryć pokrywką. Prażyć (parować) na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok. Mieszać dość często, najlepiej za pomocą łyżki drewnianej. W tym czasie masa zgęstnieje, mogą być widoczne małe kawałeczki jabłek. Proces obróbki cieplnej trwa ok. 35 minut. Gorący mus z jabłek przełożyć do wyparzonych słoików, od razu zakręcać. Nie gotować. Jeżeli wieczka były sterylne (wcześniej wygotowane), nie miały wad, wgięć, to słoiki szybko się zamkną i będą szczelne. Tak przygotowane jabłka można wykorzystywać w kuchni praktycznie do następnego sezonu letniego.
You must be logged in to post a comment.