Czarne jagody – smaczne i zdrowe
Czarne jagody należą do bardzo smacznych i zdrowych owoców leśnych. Sezon na jagody trwa bardzo krótko, zbiór przypada na lipiec. Można spożywać je na surowo jako deser, również sporządzić z nich koktajl mleczno–owocowy. Doskonale smakują w pierogach polanych ze śmietanką. Można też wykorzystać je jako dodatek owocowy do ciasta. Czarne jagody wykazują działanie lecznicze. To znany naturalny lek z babcinej apteki. Suszone jagody zwalczają biegunki. Podobnie jak czarna porzeczka, jagody zawierają antocyjanozydy, które działają na bakterie E. coli, będące częstą przyczyną ostrych biegunek zakaźnych. Z kolei surowe jagody są znakomite na zaparcia. Z uwagi na znaczne ilości składników przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych zwalczają infekcje, pomocne są w leczeniu przeziębień. Czarne jagody wzmacniają naczynia krwionośne, hamują ich uszkodzenia, zabezpieczają je przed tworzeniem się zmian miażdżycowych. Dzięki obecności w owocach naturalnych substancji leczniczych, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), równocześnie podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Zapobiegają w ten sposób chorobom serca i udarom mózgu. Regulują poziom cukru we krwi. Korzystnie działają na prawidłowy proces widzenia. Czarne jagody obfitują w witaminy: C, A, z grupy B oraz minerały: selen, cynk, mangan, miedź.
Koktajl z czarnych jagód
Składniki: 250 g jagód, 450 ml zsiadłego mleka, duża łyżka miodu wielokwiatowego.
Wykonanie: jagody starannie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie. Przełożyć do miksera, dodać zsiadłe mleko, miód. Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do wysokiej szklanki. Od razu spożyć.