Szparagi z masłem i szczypiorkiem
Dieta w ciąży powinna być zasobna w szparagi. Akurat mamy na nie sezon (od kwietnia do czerwca). Na rynku pojawiły się białe szparagi, ale mamy również zielone i fioletowe odmiany. Sezon na szparagi jest okazją na wzmocnienie , regenerację i odmłodzenie organizmu. To jedno z najlepszych źródeł kwasu foliowego, niezbędnego w okresie ciąży do prawidłowego rozwoju płodu. Szparagi pobudzają procesy krwiotwórcze i hormony szczęścia. Należą do bardzo dobrych źródeł cynku, który wpływa na właściwy popęd płciowy. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do impotencji.
W szparagach znajdziemy w znacznych ilościach witaminę E (witamina płodności i młodości), C (na odporność). Nie brak też witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6), odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie naszego systemu nerwowego, dobry sen, dające radość życia, gęste i ładne włosy, przeciw zajadom, nadmiernym wypryskom na skórze. Szparagi obfitują w potas (odkwasza organizm, wpływa na prawidłowy rytm serca), błonnik pokarmowy (przeciw zaparciom, usuwa toksyny z jelit).
Szparagi to naturalny eliksir młodości, regenerujący i odmładzający komórki, hamujący procesy starzenia, zapobiegający impotencji, przedwczesnej siwiźnie.
Szparagi z masłem i szczypiorkiem
Składniki: 400 g szparagów białych lub zielonych, łyżka masła, sól do smaku, pół pęczka szczypiorku.
Wykonanie: w przypadku białych szparagów należy je umyć i cienko obrać. Usunąć ewentualnie zdrewniałą część szparagów. Zielone nie wymagają tego zabiegu, wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą. Przygotować wysoki i dość wąski garnek. Szparagi najlepiej gotować w pozycji stojącej, dlatego dobrze jest je przewiązać. Włożyć do wrzącej i osolonej wody cieńszymi końcówkami do góry, które dochodzą pod wpływem pary wodnej. Gotować ok. 20 minut. Wyłożyć na talerz, polać surowym masłem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.
You must be logged in to post a comment.