Szparagi z masłemDieta w ciąży powinna być zasobna w szparagi. Akurat mamy na nie sezon (od kwietnia do czerwca).  Na rynku pojawiły się białe szparagi, ale mamy również zielone i fioletowe odmiany. Sezon na szparagi jest okazją na wzmocnienie , regenerację i odmłodzenie organizmu. To jedno z najlepszych źródeł kwasu foliowego, niezbędnego w okresie ciąży do prawidłowego rozwoju płodu. Szparagi pobudzają procesy krwiotwórcze i hormony szczęścia.  Należą do bardzo dobrych źródeł cynku, który wpływa na właściwy popęd płciowy. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do impotencji.

W szparagach znajdziemy w znacznych ilościach witaminę E (witamina płodności i młodości), C (na odporność). Nie brak też witamin  z grupy B (B1, B2, PP, B6), odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie naszego systemu nerwowego, dobry sen, dające radość życia, gęste i ładne włosy, przeciw zajadom, nadmiernym wypryskom na skórze. Szparagi obfitują w potas (odkwasza organizm, wpływa na prawidłowy rytm serca), błonnik pokarmowy (przeciw zaparciom, usuwa toksyny z jelit).

 Szparagi to naturalny eliksir młodości, regenerujący i odmładzający komórki, hamujący procesy starzenia, zapobiegający impotencji, przedwczesnej siwiźnie.

szparagi z masłemSzparagi z masłem i szczypiorkiem

Składniki: 400 g szparagów białych lub zielonych, łyżka masła, sól do smaku, pół pęczka szczypiorku.

Wykonanie: w przypadku białych szparagów należy je umyć i cienko obrać. Usunąć ewentualnie zdrewniałą część szparagów. Zielone nie wymagają tego zabiegu, wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą. Przygotować wysoki i dość wąski garnek. Szparagi najlepiej gotować w pozycji stojącej, dlatego dobrze jest je przewiązać. Włożyć do wrzącej i osolonej wody cieńszymi końcówkami do góry, które dochodzą pod wpływem pary wodnej.  Gotować ok. 20 minut. Wyłożyć na talerz, polać surowym masłem, posypać posiekanym szczypiorkiem.  Od razu podawać.