gęsina w sosie jabłkowo-borówkowymGęsina w sosie jabłkowo-borówkowym to znakomita propozycja na uroczysty obiad niedzielny.  Wystarczą  piersi lub nogi z gęsiny, które można nabyć w dobrych renomowanych marketach. Dostępna w handlu gęsina to tzw. gęś owsiana, która pochodzi z najlepszej specjalnej hodowli, co wpływa bardzo korzystnie na jej wartość odżywczą. O zdrowotnych walorach mięsa gęsiego pisałam już wcześniej (patrz:  „Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami”). Jabłka dodane do gęsiny podczas   pieczenia podkreślają jej wykwintny smak. Uzyskany sos podczas pieczenia jest naturalny i nie trzeba go zagęszczać mąką, co czyni go lekkostrawnym i bardzo smacznym.

Składniki: 2 nogi, 2 piersi z gęsiny, sól, majeranek, kilka ziaren jałowca, 3 duże jabłka słodko-kwaśne, 2 łyżki konfitur z borówek*.

Wykonanie: piersi i nogi gęsie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić. W moździerzu rozgnieść ziarna jałowca, natrzeć nim mięso, oprószyć dokładnie majerankiem. Przygotować jabłka, opłukać, pokroić na ósemki, ułożyć na dno półmiska żaroodpornego. Na jabłka ułożyć gęsie nogi i piersi. Piec początkowo przez 25 minut w temperaturze ok. 190-200 C, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175-170 C. Czas pieczenia od momentu włożenia mięsa powinien wynosić ok. półtorej godziny. Podczas pieczenia po pierwszych 25 minutach zlać wytapiający się tłuszcz.  Gęsinę podlewać odrobiną wody, aby skórka była chrupiąca. Upieczone nogi i piersi wyjąć z półmiska żaroodpornego, zachowując ostrożność, aby się nie poparzyć. Do wytworzonego sosu pieczeniowego z gęsi i jabłek dodać konfiturę z borówek. Wszystko zmiksować blenderem. Powstały naturalny  sos jabłkowo-borówkowy wykorzystać do mięsa. Całość podawać na ciepło.

* Jeżeli nie mamy konfitur z borówek, można użyć konfitur ze śliwek. Sos będzie również smaczny, lekko słodki.