ravioliRavioli są to niewielkie kwadratowe pierożki z różnym nadzieniem, najczęściej mięsnym lub warzywnym. Polecam ravioli ze szpinakiem z dodatkiem parmezanu, które wybornie smakują z sosem beszamelowym lub w rosole.

Składniki na nadzienie: 350 g szpinaku liściastego (mrożonego), 2 łyżki startego sera parmezanu lub innego sera, łyżka masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,  ząbek czosnku.  

Składniki na ciasto: 1 ½  szklanki mąki pszennej (240 g), 1 jajko, ok. ½  szklanki gorącej wody do zagniecenia ciasta, sól, łyżka oleju.

 Wykonanie: szpinak lekko odmrozić, posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać masło i zeszklić do miękkości. Jeżeli kobieta w ciąży dobrze toleruje czosnek, można go zastosować do szpinaku.  Dodać sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Wymieszać całość, ostudzić i połączyć z parmezanem.  W międzyczasie sporządzić ciasto pierogowe: przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajo, olej oraz wodę. Zagnieść dokładnie ciasto, które powinno być na przekroju jednolite. Podsypać stolnicę mąką, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 1 mm, nadając kształt dużego kwadratu. Na ciasto nakładać łyżeczką farsz ze szpinaku stosując odstępy 3 cm. Przykryć drugą połową ciasta. Zlepiać  palcami miejsca nadzienia, następnie specjalnym nożem wycinać małe kwadraty 2,5 x 2,5 cm. Tak uformowane pierożki gotować w dużej ilości wrzącej i osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze moment pogotować. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na duży talerz. Podawać z sosem beszamelowym lub z rosołem.