Szczypiorek z parapetuSzczypiorek to naturalne zielone witaminy, bardzo zdrowe zioło z „bożej apteki”, które można bez problemu wyhodować na parapecie. Szczypiorek szybko wyrasta z cebulki dymki, którą można nabyć w dobrych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli nie mamy dymki, to możemy wysadzić do ziemi niedużą cebulę. Tak wyhodowane zielone witaminy są zawsze pod ręką i świeże. Uprawa szczypiorku jest prosta. Wymaga jedynie systematycznego podlewania, aby w ciągu tygodnia wyrosła nam pięknie zielona i pachnąca roślina.

szczypiorek z parapetuSzczypiorek cechuje wysoka wartość odżywcza. To znakomite źródło kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiety w ciąży; witaminy C, prowitaminy A,  witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, siarki. Zawarte w szczypiorku olejki eteryczne nadają charakterystyczny nieco szczypiący zapach i  smak. Olejki mają  zbawienny wpływ na jelita, pobudzają ich pracę, tym samym zapobiegają zaparciom. Szczypiorek korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego, posiada właściwości bakteriobójcze. Zapobiega anemii, pobudza apetyt, uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia układ odpornościowy.

Szczypiorek może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko jako element dekoracyjny.  Doskonale nadaje się do sałatek, surówek, twarogów,  potraw z jaj, wszelkich past rybnych, kanapek, jogurtów, dipów, zup, masła ziołowego.