Konfitury z dyni
Dynia należy do jednorocznych warzyw z rodziny dyniowatych. Do spożycia wykorzystuje się zarówno mięsisty miąższ jak i wysuszone nasiona dyni. Miąższ doskonale nadaje się do wykorzystania na zupy, sałatki, surówki, napoje, kompoty, leczo, przetwory. Pestki dyni można spożywać jako przekąskę lub dodatek do zup, sałatek, surówek.
Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik, jest źródłem cennych składników odżywczych. Dostarcza β – karoten, białko, węglowodany, magnez potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, witaminy z grupy B, kwas foliowy. W pestkach dyni znajdziemy podobnie jak w miąższu wiele wartościowych substancji odżywczych (tłuszcz ponad 40%, białko, wapń, żelazo, cynk, lecytyna). Przetwory z dyni w postaci konfitur mogą stanowić znakomity dodatek do serów twarogowych, podpuszczkowych, pieczywa, mięs na zimno, orzechów, wypieków, nadzień do naleśników, omletów.
Konfitura z dyni
Składniki: 1,8 kg dyni, 3 jabłka, 0,7 kg cukru, 5-8 goździków, 250 ml wody.
Wykonanie: dynię starannie umyć, obrać, usunąć pestki, wyciąć miąższ. Miąższ można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w mniejszą kostkę. Jabłka rozdrobnić podobnie jak miąższ. Wszystko zasypać cukrem i odstawić na ok. godzinę. Wodę zagotować z goździkami. Zalać przygotowaną dynię z jabłkami, gotować na małym ogniu, często mieszając. Należy pamiętać, aby podczas smażenia konfitury zbierać z wierzchu tworzącą się pianę. Gdy masa odparuje i zgęstnieje przełożyć na gorąco do wcześniej przygotowanych (umytych i wyparzonych) słoiczków do wysokości ok. 1-2 cm poniżej wieczka. Zamknąć słoiczki za pomocą nakrętek*. Przechowywać w chłodnym miejscu.
*Uwaga!
Nakrętki muszą być starannie dobrane do słoiczków, bez uszkodzeń i koniecznie wygotowane.
You must be logged in to post a comment.