sałatka wielkanocnaSałatka wielkanocna to propozycja na świąteczne śniadanie. Jest smaczna, zdrowa i  nie wymaga wiele pracy. Praktycznie można ją sporządzić wczesnym rankiem tuż przed posiłkiem, wykorzystując ugotowane wieczorem jajka. Dobrze byłoby na dwa tygodnie przed świętami wysiać  cebulkę dymkę na szczypior. Na Wielkanoc chętnie wykorzystujemy szczypior, który nie tylko ozdobi sałatkę, ale też wzbogaci o kwas foliowy, minerały (potas, wapń, chlor, żelazo, magnez, fosfor) oraz witaminy C, B1, B2, A. Olejki eteryczne zawarte w szczypiorku dodatkowo pobudzają przemianę materii, co zapobiega zaparciom. Szczypior posiada właściwości bakteriobójcze, wzmacnia organizm, co jest ważne wczesną wiosną, zwłaszcza dla kobiety w ciąży.

Składniki: 5 jajek, 200 g polędwicy z indyka lub innej dobrej wędliny drobiowej, 6 mniejszych ogórków korniszonów, 5 pomidorków koktajlowych BIO lub z suszonych z zalewy olejowej, ½ pęczka szczypiorku, 3-4 duże łyżki majonezu dekoracyjnego, łyżeczka musztardy,  szczypta soli himalajskiej.

Wykonanie:jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w grubszą kostkę. Podobnie rozdrobnić szynkę. Ogórki pokroić w mniejszą kostkę. Składniki połączyć, dodać musztardę, majonez, przyprawić odrobina soli himalajskiej. Całość delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć do salaterki. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Brzeg udekorować ćwiartkami pomidorków koktajlowych.