Ciasto z jeżynami
Umyte i sparzone wcześniej jaja wybić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i całość ubić na puszystą masę (za pomocą miksera). Wlać olej i połączyć składniki. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ubijać do momentu, gdy ciasto będzie gładkie (bez grudek). Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej płatkami owsianymi. Wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć delikatne jeżyny. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 – 180 ° C przez ok. 55 minut. Upieczone ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem.
Składniki na ciasto z jeżynami:
- 600 g jeżyn
- 4 jaja,
- ¾ szklanki cukru,
- ¾ szklanki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki tortowej (320 g),
- 1 ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ opakowania cukru wanilinowego (8 g),
- tłuszcz do formy,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- cukier puder do dekoracji.
You must be logged in to post a comment.