ciasto z jeżynamiUmyte i sparzone wcześniej jaja wybić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i całość ubić na puszystą masę (za pomocą miksera). Wlać olej i połączyć składniki. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ubijać do momentu, gdy ciasto będzie gładkie (bez grudek). Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej płatkami owsianymi. Wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć delikatne jeżyny. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 – 180 ° C przez ok. 55 minut. Upieczone ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem.

Składniki na ciasto z jeżynami:

  1. 600 g jeżyn
  2. 4 jaja,
  3. ¾ szklanki cukru,
  4. ¾ szklanki oleju rzepakowego,
  5. 2 szklanki mąki tortowej (320 g),
  6. 1 ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia,
  7. ½ opakowania cukru wanilinowego (8 g),
  8. tłuszcz do formy,
  9. 3 łyżki płatków owsianych,
  10. cukier puder do dekoracji.