Indyk pieczony z miodem i rodzynkami
Mięso z indyka słynie ze swojej delikatności w smaku i strukturze, walorów odżywczych. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu, równocześnie wysoką zawartość pełnowartościowego białka mięso indycze jest łatwostrawne i dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jak najbardziej polecane w diecie kobiety będącej w ciąży.
Składniki: pierś (filet) z indyka, dwie garści rodzynków, sól ,majeranek, 1 ½ łyżeczki miodu.
Wykonanie: rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Filet z indyka starannie opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wydrążyć nożem otwór przebiegający po środku wzdłuż piersi, następnie nadziać wcześniej przygotowanymi rodzynkami. Pierś posolić, polać rozpuszczonym miodem, oprószyć majerankiem. Włożyć do rękawa spożywczego, zapiąć starannie końcówki.
Mięso piec w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp. początkowo 190°C, następnie temperaturę obniżyć do 180°C. Czas pieczenia wynosi 50 – 60 minut, w zależności od wielkości piersi. Nie należy zbyt długo piec mięsa z indyka, aby nadmiernie go nie wysuszyć. Upieczone mięso wyjąć z rękawa, ostudzić, pokroić na plastry. Podawać na zimno z dodatkiem konfitur z borówek, żurawin, również wyśmienicie smakuje z surówkami z warzyw i owoców.
You must be logged in to post a comment.