Ciasto z bananami
Ciasto z bananami smaczny i odżywczy deser na zimowy podwieczorek. Banany są bogate w węglowodany i potas. Potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, usuwa nadmiar wody z organizmu, co zapobiega opuchliznom kończyn podczas ciąży. Ciasto z bananami jest łatwe do wykonania, nie pochłania dużo czasu.
Składniki: 5 dużych jaj, 1 ¾ szklanki maki tortowej, ¾ szklanki cukru, ½ opakowania cukru wanilinowego lub laska wanilii, 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ kostki masła (100 g), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, 3 duże banany, kilka tabliczek gorzkiej czekolady (minimum 60% zawartości kakao), ½ małej łyżeczki cukru pudru.
Wykonanie: sparzone i umyte wcześniej jaja wybić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i wszystkie składniki ubić na puszystą masę. Dodać stopniowo rozpuszczone wcześniej, lekko ostudzone masło i oliwę. Na koniec składniki połączyć z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie ubić za pomocą miksera, aby nie było grudek. Ciasto wylać do podłużnej formy* wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Sparzone banany obrać ze skórki, pokroić w cienkie talarki i wyłożyć na wierzch. Ciasto piec w temperaturze 180-190 °C przez ok. 50-55 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i czekoladą startą na tarce o wiórkowych oczkach.
* Formę prostokątną można zastąpić tortownicą.
You must be logged in to post a comment.