paszteciki z mięsemPaszteciki z nadzieniem mięsnym to bardzo smaczna propozycja do zup czystych, np. rosołu, barszczu czerwonego czystego. Mogą również stanowić samodzielną przekąskę z dodatkiem surówki z selera i jabłka. Część pasztecików po upieczeniu i ostudzeniu można zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.

Składniki:      

ciasto drożdżowe: ½ kg mąki luksusowej, 50 g świeżych drożdży, 4 żółtka, ¼ małej łyżeczki cukru do rozczynu, ¼ l mleka (szklanka), 50 g masła; szczypta soli do ciasta; białko do smarowania pasztecików przed pieczeniem (pozostałym po oddzieleniu żółtek od białek);

nadzienie mięsne: ½ kg mięsa od szynki b/k, 2 małe  jajka, 1 cebula średniej wielkości, 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli, sól, majeranek, pieprz do smaku.

Wykonanie: sporządzić nadzienie mięsne; w tym celu mięso opłukać, zdjąć błony, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i poddusić na patelni, ostudzić. Na oddzielnej patelni zrumienić na oleju pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę. Podduszone mięso zmielić w maszynce do mięsa na sicie o drobnych oczkach. Dodać podsmażoną cebulę, majeranek, jajka (wcześniej umyte i sparzone) i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie konieczności dodać 2-3 łyżki wywaru pozostałego z duszenia mięsa. Farsz nie może suchy, powinien być lekko wilgotny.                                                                                                                                                  Przygotować ciasto drożdżowe: sporządzić rozczyn – drożdże rozkruszyć, połączyć z  cukrem, dodać kilka łyżek lekko podgrzanego mleka, łyżkę mąki i wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem przykrym czystą ściereczką. Wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, np. przy otwartym piekarniku z ustawionym nagrzewaniem na minimum. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Odmierzoną mąkę przesiać do większej miski, dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, żółtka i wszystkie składniki połączyć początkowo za pomocą łyżki drewnianej, następnie dokładnie wyrobić rękoma. Pod koniec wyrabiania dodać stopione i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno odstawać od ręki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

paszteciki z mięsemFormowanie pasztecików: po wyrośnięciu ciasto przenieść na stolnicę podsypaną szczyptą mąki, moment zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, następnie pociąć na prostokąty ok.  5 x 6 cm. Na każdy prostokąt ciasta nakładać na środek łyżeczkę nadzienia mięsnego. Zwijać w rulonik i zamknąć boki. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbitym białkiem. Wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 °C przez ok. 15-20 minut.