kiełki soczewicyKiełki soczewicy bez problemu można nabyć w dobrych marketach. Jestem jednak zwolenniczką własnej hodowli na parapecie, dzięki czemu mamy gwarancję, że zawsze będą one świeże i pod ręką. Nie trzeba wiele czasu, aby zajmować się domową produkcją kiełków. Ważne jest, aby nabywać nasiona w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach zielarskich, wówczas wyhodowane przez nas kiełki nie będą zawierały szkodliwej chemii i obcego posmaku. Nie należy też kupować nasion przeznaczonych na wysiew do gruntu, gdyż te zawierają najczęściej substancje konserwujące. Kiełki soczewicy zalecane są kobietom w ciąży, gdyż dostarczają kwasu foliowego, składnika krwiotwórczego, również niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu ( mózgu i układu nerwowego dziecka). Są lekkostrawne, delikatne w smaku i odżywcze.

kiełki soczewicyKiełki soczewicy to kiełki życia, zawierają bowiem cenne  aminokwasy. Są to naturalne cegiełki potrzebne do budowy białka ludzkiego, z którego organizm człowieka buduje i odbudowuje komórki, tkanki. Kiełki zawierają też kwasy nukleinowe, obecne we wszystkich komórkach, odpowiadające za informację genetyczną i procesy dziedziczenia. Dostarczają witamin z grupy B i C. Są źródłem wielu minerałów  (żelaza, fosforu, wapnia, potasu, magnezu, cynku, selenu), łatwo przyswajalnych węglowodanów i błonnika. Kiełki soczewicy zalecane są również osobom z podwyższonym poziomem cukru.   Wzmacniają włosy, zapobiegają anemii.

Kiełki soczewicy można dodawać do sałatek, surówek, twarogów, jogurtów, dipów, zup. Zieloną część wyrastającą z kiełków można wykorzystać do ziemniaków i dodać zamiast koperku.