patisonyPatisony  są jadalnymi owocami, należą do  rodziny dyniowatych. Charakteryzują się finezyjnym  kształtem, wręcz  przypominają małe latające talerze z pofałdowanymi brzegami. Skórka i miąższ patisona najczęściej są barwy białej z odcieniem kremowo-zielonkawym. W smaku delikatne i lekkostrawne, zarazem bogate w cenne składniki odżywcze.  Obfitują w minerały – potas,  magnez,  wapń i żelazo. Patisony systematycznie spożywane stanowią dość dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne. Znajdziemy też  kwas foliowy, składnika  ważnego dla kobiety w ciąży. W niewielkich ilościach patisony dostarczają witamin z grupy B (B1, B2 i PP), korzystnie wpływających na system nerwowy.  Patisony nazywane są często owocami letnimi, gdyż zbiór przypada na lato i początek jesieni. W późniejszych  okresach najczęściej spotykamy  je już jako owoce konserwowe, w smaku przypominające nieco korniszony. Patisony posiadają specyficzny wyborny smak, dlatego doskonale komponują się w różnych sałatkach, również jako samodzielna przekąska z dodatkiem orzechów włoskich i serów dojrzewających.

 Kobieta  w ciąży powinna przede wszystkim komponować potrawy ze świeżych patisonów.  Te nie wymagają obierania skórki, zarazem zachowują dużą wartość odżywczą. Młode patisony można nadziewać mielonym mięsem z ryżem, kaszami, warzywami. Wybornie smakują gotowane, duszone np. w sosie pomidorowym lub pieczone w sosie śmietankowym. Świetnie się komponują z gulaszem. Młode patisony mogą stanowić składnik leczo w różnej postaci oraz zup kremów.  Można dodawać je też do mięs i ryb. Świeże stanowią znakomity składnik surówek, które dobrze jest skropić sokiem cytryny i oliwy z oliwek  z dodatkiem posiekanego czosnku.