Patisony smaczne i zdrowe
Patisony są jadalnymi owocami, należą do rodziny dyniowatych. Charakteryzują się finezyjnym kształtem, wręcz przypominają małe latające talerze z pofałdowanymi brzegami. Skórka i miąższ patisona najczęściej są barwy białej z odcieniem kremowo-zielonkawym. W smaku delikatne i lekkostrawne, zarazem bogate w cenne składniki odżywcze. Obfitują w minerały – potas, magnez, wapń i żelazo. Patisony systematycznie spożywane stanowią dość dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne. Znajdziemy też kwas foliowy, składnika ważnego dla kobiety w ciąży. W niewielkich ilościach patisony dostarczają witamin z grupy B (B1, B2 i PP), korzystnie wpływających na system nerwowy. Patisony nazywane są często owocami letnimi, gdyż zbiór przypada na lato i początek jesieni. W późniejszych okresach najczęściej spotykamy je już jako owoce konserwowe, w smaku przypominające nieco korniszony. Patisony posiadają specyficzny wyborny smak, dlatego doskonale komponują się w różnych sałatkach, również jako samodzielna przekąska z dodatkiem orzechów włoskich i serów dojrzewających.
Kobieta w ciąży powinna przede wszystkim komponować potrawy ze świeżych patisonów. Te nie wymagają obierania skórki, zarazem zachowują dużą wartość odżywczą. Młode patisony można nadziewać mielonym mięsem z ryżem, kaszami, warzywami. Wybornie smakują gotowane, duszone np. w sosie pomidorowym lub pieczone w sosie śmietankowym. Świetnie się komponują z gulaszem. Młode patisony mogą stanowić składnik leczo w różnej postaci oraz zup kremów. Można dodawać je też do mięs i ryb. Świeże stanowią znakomity składnik surówek, które dobrze jest skropić sokiem cytryny i oliwy z oliwek z dodatkiem posiekanego czosnku.
You must be logged in to post a comment.