Kalarepa należy do grupy warzyw kapustnych, charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem, z nutą lekkiej goryczki, dzięki zawartości olejków eterycznych i składników odżywczych. W smaku przypomina nieco rzodkiewkę. Kalarepę je się z dużą przyjemnością, zwłaszcza wczesne młode odmiany, które nie mają charakterystycznych zgrubień. Kalarepa jest  warzywem dobrze znanym i docenianym już przez nasze babcie. W zależności od sposobu przyrządzenia, może każdorazowo inaczej smakować. Świetnie nadaje się na surówki z dodatkiem kwaśnego jabłka, twarożku, również jako duszona. Dodatek soku z cytryny poprawia walory smakowe kalarepy.

Kalarepa jest znakomitym źródłem witaminy A, dzięki czemu dba o prawidłowy wzrok, zapobiega zaćmie, jaskrze i tzw. kurzej ślepocie, czyli gorszemu widzeniu o zmroku.  Nie brak w niej też witaminy C. Już 200 g świeżej kalarepy zaopatruje organizm człowieka w dzienną porcję tej witaminy. Kalarepa to bardzo dobre źródło kwasu foliowego – niezbędnego w okresie ciąży; witaminy B6, odpowiedzialnej za przemiany białkowe w organizmie. Dostarcza też  biotynę, która gwarantuje zdrowe włosy i zapobiega procesom łysienia; witaminę PP – dba o ładny wygląd skóry,  zapobiega wypryskom. Za kolor naszych włosów i pigment skóry  odpowiedzialna jest witamina B5. Kalarepa jest magicznym warzywem, to źródło wielu cennych minerałów z naturalnej apteki: potasu (równoważy odczyn kwaśny diety); żelaza (odpowiada za procesy krwiotwórcze, zaopatruje w tlen komórki); magnezu (minerał antystresowy, dobry nastrój, prawidłowy rytm serca); manganu (bierze udział w procesach wytwarzania hormonów śledziony, wpływa na dobry nastrój). Kalarepa jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed atakiem wirusów i bakterii chorobotwórczych. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

kalarepa smaczna i zdrowa