Świeże figi zamiast łakociŚwieże figi* to owoce o nieco miodowym posmaku, delikatnym i aksamitnym miąższu, charakterystycznym orientalnym zapachu. Z uwagi na cenę nieczęsto spotykane w każdym domu. A szkoda, gdyż znakomicie mogą zastąpić łakocie. Są nie tylko smaczne, słodkie, ale i zdrowe. Figi dostarczają sił witalnych, odżywiają mózg i nerwy dzięki zawartej w nich glukozie i fruktozie. Dają uczucie sytości, łatwo zaspokajają głód, mimo że nie tuczą. W medycynie ludowej figi postrzegane są jako owoce o działaniu leczniczym, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwszkorbutowe, zbawienne na hemoroidy, czyraki, dolegliwości wątrobowe, problemy z skórą.

Świeże figi zamiast łakociŚwieże figi, również suszone dostarczają znacznych ilości cennych składników odżywczych: błonnik, kilkanaście składników mineralnych i witamin, 14 aminokwasów. Zawierają enzymy wspomagające proces trawienia, usuwają uczucie zmęczenia, wspomagają koncentrację i pamięć, koją nerwy. Jedna świeża figa doskonale poprawia nastrój, wycisza wewnętrznie. Figi wyróżniają się bardzo wysokim odczynem alkalicznym tzn. neutralizują produkty zakwaszające organizm. Figi oczyszczają jelita, zapewniają w nich właściwą florę bakteryjną. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą i odkwaszający charakter figi powinny być uwzględniane w diecie kobiety ciężarnej, która często uskarża się na nadkwasotę.

  • Świeże dojrzałe figi należy przechowywać w temperaturze ok. 0°C do 2 tygodni.