suszone jabłkaSuszone jabłka to bardzo dobra i zdrowa przekąska. Jabłko jest jednym z najzdrowszych i najbogatszych w błonnik owoców. Praktycznie jabłka  mamy dostępne przez cały rok w różnych odmianach. W tym roku szczególnie powinniśmy stawiać na owoce krajowe, których jest bardzo dużo na rynku. Dwa jabłka dziennie to gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia. Kobieta w ciąży również powinna po nie sięgać, chociaż nie każda ciężarna dobrze toleruje świeże owoce. Dlatego proponuje na odmianę suszone jabłka, które mogą być smaczną i odżywczą przekąską.

Suszone jabłka jako dodatek do muesli, płatków śniadaniowych lub owsianych są znakomitym stymulatorem przemiany materii, przeciw zaparciom. Doskonale oddziaływają na jelita i wszelkie dolegliwości jelitowe, oczyszczają je z resztek pokarmowych, zapobiegają nadmiernej fermentacji i niekorzystnej obecności flory bakteryjnej w jelitach. Obecność w jabłkach ok. 30 % błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na zdrowie, który stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest istotne dla kobiety w ciąży. Błonnik nadto wiąże metale ciężkie, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu we krwi. Suszone jabłka wraz ze skórką są bogate w składniki odżywcze. Skórka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, karoteny, żelazo i magnez. Jabłka to źródło potasu, pierwiastka regulującego gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływającego na pracę nerek, serca, mięśni, układu nerwowego. Jabłka zarówno świeże jak i suszone wzmacniają system immunologiczny organizmu, chronią przed infekcjami i przeziębieniami.

W medycynie ludowej jabłka postrzegane są jako  owoce młodości i długowieczności.