Majeranek dobry na zgagę i nudności w ciąży
Majeranek ogrodowy (lebiodka) to znana i powszechnie stosowana przyprawa, roślina o intensywnym i przyjemnym zapachu. Można uprawiać go na działce, także w doniczce na werandzie lub parapecie. Młode listki, również susz z majeranku można dodawać do potraw z mięs gotowanych, duszonych i pieczonych, pasztetów. Majeranek znakomicie poprawia walory smakowe kotletów mielonych, drobiu pieczonego, flaczków, barszczu białego, żurku, grochówki, zupy fasolowej, sosów, zapiekanek z sera, potraw z jaj, twarożku.
Majeranek to znakomite zioło przyprawowe o wielu właściwościach. Poprawia nie tylko smakowitość i aromat potraw, ale czyni je soczystymi i łatwostrawnymi. Majeranek odciąża układ pokarmowy, ułatwia proces trawienia, chroni wątrobę przed skutkami nadmiernego objadania się. Posiada właściwości lecznicze, pomocny jest w problemach żołądkowo-jelitowych, zapobiega nadmiernej fermentacji jelit. Pomocny również przy leczeniu biegunek.
Majeranek wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Maść majerankowa skutecznie pomaga w leczeniu kataru, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, ułatwia oddychanie, odblokowuje zatkany nos. Wystarczy odrobinę maści majerankowej, aby odczuć ulgę w oddychaniu. Z majeranku można zaparzyć herbatkę ziołową, która koi nerwy i pomaga usnąć. Po majeranek może bez obaw sięgać kobieta w ciąży. Jest to bezpieczne zioło przyprawowe. Napar z majeranku łagodzi zgagę, nudności i odruch wymiotny. Kobieta w ciąży może też dodawać tę przyprawę do niemalże wszystkich potraw, które będą smaczniejsze, lekkostrawne i nie obciążą nadmiernie układu pokarmowego. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżego majeranku, dobrze byłoby zakupić go w formie suszu w sklepach ze zdrową żywnością.
You must be logged in to post a comment.