natka pietruszki przeciw anemiiAnemia inaczej niedokrwistość najczęściej jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, który związany jest ze słabym przyswajaniem i wchłanianiem tego pierwiastka przez człowieka. Żelazo stanowi podstawę hemoglobiny (czerwony barwnik krwinek) i mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych), wielu enzymów żelazoporfirynowych, związanych z oddychaniem wewnątrzkomórkowym. Część żelaza organizm wykorzystuje do produkcji hemoglobiny, część zostaje zmagazynowana w śledzionie i wątrobie. Jeżeli brakuje żelaza w organizmie, procesy biochemiczne zostają zaburzone, hemoglobina spada poniżej normy, dochodzi do anemii. Często niedobór żelaza dotyczy kobiet w ciąży.

Człowiek z anemią jest blady (cera wręcz szarawa),  apatyczny, zmęczony, senny, obniżony zostaje układ odpornościowy, stąd podatność na częste infekcje. Mogą występować duszności, zaparcia. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 15 mg, w przypadku kobiety w ciąży zapotrzebowanie to wzrasta do 18 mg na dobę. Żelazo powinno być dostarczane w formie naturalnej. Suplementację tego pierwiastka może zlecić tylko lekarz, po dokładnej analizie i badaniach laboratoryjnych.

natka pietruszki przeciw anemiiDo przyswojenia żelaza niezbędna jest witamina C, najlepiej w formie naturalnej.  Najlepszym źródłem witaminy C jest zielona natka pietruszki, którą powinno się dodawać codziennie niemalże do każdej potrawy. Można ją hodować na parapecie lub nabywać od zaprzyjaźnionych działkowiczów. Mamy wówczas gwarancję, że jest pozbawiona chemii (rakotwórczych azotanów). Inne bardzo dobre źródła witaminy C to:  koperek, szczypiorek, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, owoce głogu, acerola, pomidory ( w okresie letnim), czerwona papryka ( w okresie letnim), truskawki, poziomki, maliny, owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, grejpfrut), jabłka, kapusta kiszona (cały rok), kapusta biała, włoska.  Warto wiedzieć, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur podczas obróbki cieplnej (gotowanie). Dlatego najlepiej warzywa i owoce spożywać w miarę surowe i koniecznie bardzo świeże. Warzywa, owoce źle przechowywane, zwiędnięte tracą witaminę C nawet w 50 %.

Witamina C nie jest magazynowana w organizmie człowieka, dlatego stale musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Spożywanie codziennie pęczka natki pietruszki gwarantuje właściwe zaopatrzenie w witaminę C, co pozwoliłoby na przyswojenie w wystarczającej ilości żelaza, również jego wchłanianie.

Źródła żelaza to: natka pietruszki, korzeń pietruszki, pokrzywa, jaja (żółtko), szpinak, orzechy włoskie, migdały, płatki owsiane, rodzynki, śliwki suszone, fasola, soczewica, ciecierzyca, wątróbka drobiowa, wątroba wieprzowa i wołowa, kasza jaglana.

Do ważnych czynników krwiotwórczych należy także witamina B9 zwana kwasem foliowym (folacyna). Kwas foliowy uznaje się również jako czynnik zapobiegający anemii, gdyż uaktywnia procesy tworzenia czerwonych krwinek. Jego niedobór hamuje wzrost komórek krwi i błon śluzowych. Witamina ta odgrywa ważną rolę w okresie ciąży, gdyż zapewnia właściwy rozwój płodu.

Źródła kwasu foliowego: czarne jagody, kiełki rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy,kasza jaglana, awokado,  szpinak, sałata, kapusta pekińska,  brukselka, szparagi, brokuły, kalafior, warzywa strączkowe, pomidory, burakach, orzechy,  żółtko jaj, banany. Należy pamiętać, że kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury. Podczas gotowania znaczna jego część ulega zniszczeniu.