Sałatka z buraków źródłem kwasu foliowego
Sałatka z buraczków jest odżywczą i smaczną propozycją na okres wczesno-wiosenny. Buraczki nie tylko wzmocnią organizm, ale też dostarczą znacznych ilości kwasu foliowego (bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek); błonnika (reguluje trawienie, zapobiega zaparciom); potasu (odkwasza organizm, działa moczopędnie, usuwa opuchlizny kończyn. Posiłek z udziałem czerwonych buraczków wpływa na odnowę tkanki łącznej, poprawia trawienie białka, dodaje energii, wzmacnia skórę, włosy, paznokcie. Buraczki wpływają na dobre samopoczucie i nastrój. Do sałatki użyto podłużnych buraków, które są słodsze od tradycyjnych buraczków, również bogatsze w czerwony barwnik (betanina).
Składniki: 2 ugotowane buraki (podłużne), 2ugotowane ziemniaki, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 kwaśne jabłko, 4 kiszone ogórki, sok ½ cytryny, łyżeczka pełna majonezu, duża łyżka dobrej śmietany, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka chrzanu, sól do smaku.
Wykonanie: ziemniaki i buraki obrać ze skórki, pokroić w mniejszą kostkę, jajka obrać ze skorupki i rozdrobnić w kostkę, składniki połączyć; jabłko opłukać, skropić sokiem z cytryny i podobnie pokroić jak pozostałe składniki (jeżeli jest niewoskowane to nie obierać ze skórki!). Wymieszać, dodać śmietanę, majonez, chrzan i musztardę, przyprawić solą. Sałatkę delikatnie wymieszać. Wyłożyć do salaterki. Sałatka powinna postać w chłodnym miejscu ok. godziny, aby mogła nabrać smaku. Udekorować bazylią.
You must be logged in to post a comment.