Surówka z pomarańczy i jabłek
Pomarańcze i jabłka to znakomita propozycja na zmęczenie, dobrą formę, wzmocnienie organizmu i zwiększenie jego odporności. Pomarańcze uaktywniają niemalże wszystkie siły organizmu, w tym zdecydowanie system immunologiczny. Ponadto korzystnie wpływają na proces tworzenia czerwonych krwinek, co ma istotne znaczenie dla kobiety w ciąży. Wzmacniają tkankę łączną i włosy, równocześnie je upiększając. Pomarańcze dostarczają witaminę C, dzięki czemu dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają krwawieniom z nosa, co ma często miejsce podczas przeziębień. Są świetnym źródłem potasu, który wpływa na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Potas działa też moczopędnie, co zapobiega opuchliznom nóg.
Jabłka podobnie jak pomarańcze wspierają układ odpornościowy organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne, szczególnie żyły. Korzystnie wpływają na układ krążenia. Stabilizują poziom cukru we krwi, tym samym zapobiegają cukrzycy. Są znakomitym źródłem potasu, regulującym gospodarkę wodną organizmu. Jabłka odmładzają, stymulują przemianę materii, usuwają toksyny z organizmu. Niwelują zmęczenie, regenerują organizm.
Surówka z pomarańczy i jabłek
Składniki: 2 pomarańcze, jabłko, łyżka rodzynków, sok z ½ cytryny, 150 g jogurtu naturalnego*, łyżka miodu naturalnego, 4 orzechy włoskie.
Wykonanie: pomarańcze sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki. Jabłka umyć, cienko obrać jeżeli są woskowane, pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać do pomarańczy. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie wyporcjować na deserowe talerzyki. Polać jogurtem wymieszanym z miodem. Na koniec sałatkę posypać posiekanymi orzechami.
*Zamiast jogurtu można użyć dobrej kremowej śmietany.
You must be logged in to post a comment.