zupa krem z selera i marchewkiZupa krem z selera i marchewki  jest zdrową i lekką propozycją na okres letni, wskazana zarówno dla kobiety w ciąży jak i par planujących dziecko. Seler jest naturalnym afrodyzjakiem, zwiększa popęd u mężczyzn. To znakomite źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, dostarczają naszym komórkom energii, ułatwiają przemianę białek i tłuszczu. Korzeń selera bogaty jest w potas, cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor.  Seler jest naturalnym lekiem, łagodzi stany przemęczenia, oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki obecności olejków eterycznych usuwa zaparcia, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego. Niszczy zarówno bakterie jak i grzyby w żołądku i jelitach. Seler działa przeciwbakteryjnie na układ moczowy, pomaga w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego.

 Z kolei marchew to znakomite źródło beta-karotenu, który wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Powoduje, że błony śluzowe stają się nieprzepuszczalne dla wirusów i bakterii. Zasobna jest w minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, jod. Marchew wpływa na prawidłowy proces widzenia, daje ładny koloryt skóry, pobudza wzrost paznokci i włosów, wzmacnia układ krążenia. I co ważne, podobnie jak seler, pobudza wytwarzanie nasienia, zwiększa płodność u mężczyzn.

 Zupa krem z selera i marchewki

Składniki: 300 g młodego selera, pęczek młodej marchewki, 1 ½ l wody, duża łyżka masła, 100 g dobrej śmietany do zup,1 jajko ( żółtko), ½ pęczka natki pietruszki lub szczypiorku, sól do smaku, szczypta kardamonu.

Wykonanie:seler i marchewkę opłukać, obrać, pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem masła i ugotować wywar jarski. Całość zmiksować za pomocą blendera. Podprawić śmietaną. Na koniec dodać żółtko* zaparzone gorącym zupą kremem. Nie gotować. Krem doprawić do smaku. Udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawać z serem żółtym,  grzankami lub groszkiem ptysiowym.

*Przed oddzieleniem żółtka od białka, należy jajo umyć i sparzyć przez ok. 30 sekund.