Chleb z dodatkiem mąki z nasion amarantusa
Na temat mąki z nasion amarantusa możesz dowiedzieć się z mojego artykułu: „Mąka z nasion amarantusa w diecie kobiety ciężarnej”.
Składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu, 200 g mąki graham typ 1850, 100 g mąki z nasion amarantusa*, ok. 330 ml wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ½ łyżeczki cukru, mała łyżeczka soli, 35 g świeżych drożdży, po łyżeczce siemienia lnianego, kminku.
Wykonanie: Wymieszać wszystkie gatunki mąki, dodać nasiona siemienia lnianego i kminku. Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, sól, oliwę, rozkruszone świeże drożdże, mąkę. Za pomocą miksera (z widełkami) wyrabiać ciasto na średnich obrotach, aż do połączenia wszystkich składników (ok. 5-7 minut). Następnie ciasto wyrabiać rękoma ok. 3 minut. Ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. Gdyby okazało się zbyt lepiące, należy dodać odrobinkę mąki i moment wyrabiać. Przykryć czystą ściereczką, wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-35 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze minutkę wyrabiać, następnie uformować wałek i przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch zwilżyć wodą, posypać ziarnami słonecznika. Chleb wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Piec w temperaturze 190ºC ok. 25-30minut.
*Mąkę z nasion amarantusa można nabyć w sklepach „BIO” ze zdrową żywnością.
Uwaga! Najlepiej jak mamy do dyspozycji elektryczny piekarnik, ustawiamy wówczas ogrzewanie „góra-dół”.
You must be logged in to post a comment.