Ciasto z jabłkami i żurawiną
Ciasto z jabłkami i żurawiną to propozycja na popołudniowy lekki deser. Do ciasta najlepiej użyć jabłek słodko-kwaśnych. Gdy pojawią się pierwsze papierówki, można je będzie zastosować. Ciasto jest delikatne, pysznie smakuje ze szklanką zimnego mleka.
Składniki: 3 duże jabłka, 2 duże łyżki suszonych owoców żurawiny, 4 jajka, 1 ¾ szklanki mąki tortowej, ¾ szklanki cukru, ½ op. cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki oleju rzepakowego, sok z cytryny, 2 duże łyżki płatków owsianych, cukier puder lub cynamon do dekoracji.
Wykonanie: jabłka umyć, cienko obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Jajka umyć, wybić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy. Całość ubić na puszystą masę, wlać olej i połączyć składniki mikserem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijać do momentu, aż masa będzie jednolita, aksamitna, bez grudek. Formę na ciasto (może być o kształcie prostokątnym ) wyłożyć papierem do pieczenia, posypać płatkami owsianymi. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, następnie układać jabłka z suszoną żurawiną. Jabłka należy lekko wbijać w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175-180°C ok. 50-55 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Uwaga! Do ciasta zamiast jabłek można użyć ok. 800 g rabarbaru, który trzeba umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 4 łyżkami cukru, aby puścił sok. Należy jednak pamiętać, że rabarbaru nie wolno jeść w nadmiarze, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który wiąże wapń z organizmu. Dlatego do ciasta z rabarbarem należy zaplanować szklankę mleka!!!
You must be logged in to post a comment.