ciasto jogurtowe z jeżynamiJeżyny znane pod nazwą czarna malina dojrzewają w sierpniu. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto je jeść. Kobieta w ciąży powinna również po nie sięgać, tym bardziej, że są  bardzo smaczne i zdrowe. Te wyjątkowe owoce o leczniczych właściwościach, wzmacniają nasz układ immunologiczny dzięki obecności pokaźnych ilości witaminy C. W jeżynach nie brak też witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP), prowitaminy A, również wit. E. Owoce jeżyn dostarczają minerałów: żelaza, magnezu, potasu wapnia, fosforu i miedzi oraz garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne.

ciasto jogurtowe z jeżynamiJeżyny działają przeciwzapalnie na błonę śluzową, uspokajają nerwy, wzmacniają tkankę łączną i naczynia krwionośne. Pomocne są w leczeniu żylaków i hemoroidów. Sok z jeżyn skutecznie leczy chrypkę i przeciążone struny głosowe. Jeżyny chronią przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Z kolei obecność w owocach antocyjanów  korzystnie działa na wzrok, wzmacnia włosowate naczynia krwionośne w oku.

Jeżyny doskonale nadają się na sok i konfitury. Świeże lub suszone owoce można dodać do płatków śniadaniowych, owsianki, sałatek i surówek owocowych, kisieli, nadzień do naleśników, omletów i różnych ciast. Proponuję pyszne ciasto jogurtowe z jeżynami.

                                            

ciasto jogurtowe z jeżynamiSkładniki: 3 duże jajka (XL), ¾ szklanki cukru, ½ szklanki oleju rzepakowego, 3 duże czubate łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, ½ opakowania cukru wanilinowego lub laska wanilii, 2 szklanki mąki tortowej, 1 ½  małej łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kostek czekolady do dekoracji, 2 duże łyżki płatków owsianych do formy, duży słoik świeżych jeżyn.

Wykonanie: przygotować prostokątną formę średniej wielkości, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na dno płatki owsiane.  Jeżyny delikatnie opłukać i odsączyć na sicie. Jajka wcześniej sparzone wybić do miski, wsypać cukier, cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Wlać olej i połączyć składniki mikserem. Dodać połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i połączyć całość mikserem. Dodać jogurt, na koniec pozostałą mąkę i wszystko razem ubić. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię. Na wierzch ułożyć jeżyny. Piec ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć, ostudzić, udekorować startymi wiórkami z czekolady.