Ciasto jogurtowe z borówkami i bananami
Składniki: 1 ¼ szklanki mąki luksusowej, ½ szklanki cukru, laska wanilii, 2 duże jajka, ¼ szklanki oleju rzepakowego, 150 g jogurtu naturalnego, ok. 150 g borówek, 2 mniejsze banany, 2 łyżki płatków owsianych.
Wykonanie: jaja utrzeć razem z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek i włożyć do ucieranych jaj. Wlać olej, przesianą mąkę, składniki połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jogurt, wszystko utrzeć na jednolitą pulchną masę. Tortownicę lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać płatki owsiane. Na to wylać ciasto, na wierzch ułożyć umyte wcześniej borówki i pokrojone w plastry banany. Piec w temperaturze ok.180- 190 °C przez 45 – 50 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
You must be logged in to post a comment.