Cukinia z pomidorami
Cukinia to idealne warzywo o leczniczych właściwościach praktycznie dla każdego, nie tylko dla kobiety w ciąży. Ojczyzną cukinii i jest region Morza Śródziemnego. Najbardziej popularna jest podłużna cukinia, ale ostatnio można też nabyć okrągłą cukinię. Ciemnozielona skórka zawiera magnez i karotenoidy. Zawarta w cukinii prowitamina A dociera do wszystkich komórek organizmu, dzięki możliwości rozpuszczania się w tłuszczu. Dlatego do potraw z udziałem cukinii należy dodawać trochę tłuszczu, aby działanie prowitaminy A było skuteczniejsze. Cukinia wykazuje właściwości witalizujące, dzięki obecności witaminy E, która odmładza i regeneruje komórki, wpływa korzystnie na płodność. Cukinia zwiększa też wydolność mózgu, zdolność koncentracji i pamięci. Mimo iż pobudza układ nerwowy, działa wyciszająco i kojąco na organizm. Zwiększa ogólną wydolność organizmu, serca i mięśni. Dla kobiet w ciąży cukinia jest szczególnie wskazana, gdyż wykazuje działanie moczopędne, co zmniejsza i likwiduje obrzęki. Również odkwasza organizm, usuwa niebezpieczne toksyny z jelit, likwiduje zaparcia. Zwiększa odporność organizmu. Cukinię dobrze jest łączyć w potrawach z innymi warzywami, np. z pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem. Wartości odżywcze warzyw doskonale uzupełniają się, pysznie smakują, dostarczają pozytywnej energii, dodają radości i pogody ducha.
Cukinia z pomidorami
Składniki: okrągła lub podłużna cukinia, 1 malinowy pomidor, ząbek czosnku, duża łyżka oleju rzepakowego „BIO”, szczypta soli himalajskiej, oregano.
Wykonanie: warzywa starannie opłukać, cukinię można obrać, jeżeli ktoś nie lubi ze skórką. Pociąć na plastry, ewentualnie półplastry, krótko zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w cząstki pomidor, posiekany czosnek. Całość dusić kilka minut. Pod koniec obróbki cieplnej dodać szczyptę soli himalajskiej i oregano. Cukinia z pomidorami wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
You must be logged in to post a comment.