Dynia
Jesień to piękna pora roku. To czas kiedy zbieramy wiele płodów rolnych. Również dynia do nich należy. To niedoceniane warzywo, chociaż ostatnio coraz częściej goszczące w naszej kuchni. Nie tylko swoim olbrzymim kształtem, ale i piękną pomarańczową barwą nas zachęca. Również pod względem smakowym jest specyficzna. Dynia posiada wiele cennych walorów odżywczych i zdrowotnych. A pestki dyni wręcz odmładzają, dzięki obecności kwasów nukleinowych. Dostarczają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych do budowy ścian komórkowych, oddychania komórkowego i ładnej skóry Miąższ dyni to bogactwo błonnika. Obfituje też w wodę. Dynia odtruwa organizm z toksyn, odciąża trzustkę, stymuluje układ odpornościowy, pobudza proces trawienia. Dostarcza wiele składników mineralnych, m.in. potasu (gospodarka wodna, rytm serca), magnezu ( dobry na serce i układ nerwowy), żelaza (pierwiastek krwiotwórczy). Jest źródłem wielu witamin, w tym prowitaminy A (zamienianej w organizmie do witaminy A), niezbędnej dla organizmu do prawidłowego wzrostu, stanu skóry i wzroku oraz budowy masy chrząstkowej. Tu należy docenić naturę ludzką, gdy tuż po porodzie organizm kobiecy wytwarza pierwszy pokarm tzw. siarę, bogatą w karoten, co widać po żółtopomarańczowej barwie mleka. To wszystko po to, aby maleństwo prawidłowo mogło rosnąć i rozwijać się. Dlatego warzywa o barwie żółto-pomarańczowej i czerwonej powinny często gościć w jadłospisie kobiety ciężarnej i karmiącej. Dla informacji, witamina A dodatkowo wzmacnia żuchwę maleństwa, co zapobiega powstawaniu krzywego zgryzu.
You must be logged in to post a comment.