Dieta w ciąży – Jakiej żywności powinna unikać kobieta w ciąży
Jest to ważna kwestia, bo sposób odżywiania jest istotny i ma znaczenie dla prawidłowego rozwoju maleństwa, które zależne jest przez 9-miesięczny głównie od swojej mamy. Mam tu na myśli artykuły żywnościowe w powszechnym rozumieniu, jak również napoje i przyprawy, które powinny być wyeliminowane lub ograniczone w żywieniu kobiety ciężarnej. Na jakość żywności wpływają nie tylko dodatki konserwujące i poprawiające smak czy rodzaj zastosowanej obróbki termicznej, ale również warunki sanitarno-higieniczne podczas produkcji, transportu i przechowywania. Dlatego należy wybierać żywność ze sprawdzonych źródeł zaopatrzenia, świeżą i w miarę możliwości ekologiczną. Ponadto należy dokładnie czytać skład na etykietach, aby ustrzec się żywności nafaszerowanej w dużym stopniu chemią. Zanim coś kupisz, pomyśl czy to nie zaszkodzi Twojemu jeszcze nienarodzonemu dziecku.
Zatem czego nie zalecałabym przyszłym mamom w ich diecie:
- Żywności niewiadomego pochodzenia, z niesprawdzonych źródeł.
- Spożywania posiłków w podrzędnych restauracjach, barach, pizzeriach, smażalniach ryb, rożnach.
- Gotowych potraw i dań na wynos, w tym pizzy, która najczęściej jest odgrzewana w mikrofali.
- Wszelkich grzybów, które są ciężkostrawne, poza tym łatwo o zatrucie pokarmowe, nawet śmiertelne.
- Tłuszczów utwardzanych, w tym margaryn stosowanych do wypieków.
- Smalcu, boczku, słoniny.
- W nadmiarze śmietany wysokoprocentowej.
- Żywności nader przetworzonej, w tym wszelakich konserw mięsnych, rybnych, pasztetów.
- Zup, bulionów, gotowych sosów, półproduktów z torebek.
- Potraw tłustych i ciężkostrawnych.
- Surowych ryb i mięs.
- Żywności typu fast food i wszelkiego jedzenia śmieciowego (chipsy, popcorn, chrupki).
- Napojów gazowanych i barwionych.
- Gotowych frytek, pączków, faworków, pasztecików.
- Gotowych wypieków i słodyczy.
- Przypraw zawierających glutaminian sodu.
- Żywności o krótkim terminie ważności.
- Żywności nadpsutej i nieświeżej.