Kapusta młoda z marchewką
Kapusta młoda z marchewką to bardzo smaczna propozycja wiosenno-letnia. Kapusta zawiera spore dawki kwasu foliowego, witaminy C i z grupy B. Nie brak też cynku, którypobudza energię życiową w komórkach; manganu stymulującego pracę hormonów tarczycy oraz selenu zwiększającego płodność u mężczyzn. Kapusta odpręża i poprawia nastrój, ułatwia zasypianie, wzmacnia układ immunologiczny, niszczy bakterie i wirusy, przyspiesza wzrost komórek, zwiększa wydolność mózgu. Dodatek młodej marchewki do kapusty wzbogaca wartość odżywczą potrawy, poprawia walory smakowe. Marchew jest znakomitym źródłem β – karotenu (prowitamina A) i selenu. Warzywo to odmładza, wzmacnia odporność, pobudza wzrost włosów i paznokci, poprawia wzrok, pobudza wytwarzanie nasienia. Ważne jest, aby do potraw z marchewką dodawać tłuszcz , dzięki któremu β – karoten w organizmieprzechodzi w witaminę A. Dodatek np. masła nadaje ładną barwę marchewce i ułatwia jej wchłanianie.
Składniki: główka młodej kapusty, pęczek młodej marchewki, ½ pęczka koperku, cytryna, duża łyżka masła, sól, cukier do smaku.
Wykonanie: warzywa opłukać, kapustę drobno poszatkować, marchewkę pokroić w talarki, koperek posiekać. Kapustę przełożyć do większego garnka, dodać marchewkę, masło, całość zalać ok. 300 ml wrzącej wody. Gotować bez przykrycia na małym ogniu kilkanaście minut, następnie dogotować 5 minut pod przykryciem. Pod koniec obróbki termicznej przyprawić solą i cukrem. Po ugotowaniu wycisnąć sok z cytryny i połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek.
Uwaga! Warzywa najlepiej nabywać od działkowiczów lub w sprawdzonych warzywniakach. Wczesne warzywa wiosenne mogą zawierać azotany w znacznych ilościach, które nie są obojętne dla organizmu kobiety i rozwijającego się płodu.
You must be logged in to post a comment.