Kasza jaglana w ciąży
Kasza jaglana w ciąży – należy do jednych z najzdrowszych i najstarszych pokarmów świata. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa, dzięki czemu jest bardzo odżywcza i wartościowa. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla małych dzieci, również osób uczulonych na gluten (z celiakią), którym zaleca się dietę lekkostrawną. Obfituje w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), E, kwas foliowy; minerały ( wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, krzem). Ma nieco mniej błonnika w porównaniu do innych kasz. Dostarcza za to sporo pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, obfitującego w tryptofan. Jest to aminokwas niezbędny dla naszego organizmu, którego organizm sam nie potrafi wytwarzać i dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Kasza jaglana nie zakwasza organizmu, gdyż ma charakter alkalizujący, co sprzyja zachowaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W połączeniu ze śliwkami suszonymi doskonale pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlatego planując dietę w ciąży należy jak najbardziej uwzględniać kaszę jaglaną.
Kasza jaglana posiada właściwości prozdrowotne, jest naturalnym lekiem z babcinej apteki.
- Zwiększa odporność organizmu, rozgrzewa go, gdy jest nadmiernie wychłodzony.
- Oczyszcza organizm ze śluzów, w przypadku jego nadmiernego gromadzenia się.
- Posiada właściwości przeciwgrzybiczne – leczy kandydozę.
- Łagodzi stany podrażnienia żołądka, zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych, w tym kwasu solnego sprzyjającemu nadkwasocie. Dlatego osoby cierpiące na problemy trawienne powinny uwzględniać w swojej diecie kaszę jaglaną, która jest łatwostrawna.
- Korzystnie wpływa na pracę wątroby, woreczka żółciowego, śledziony i nerek. Jest wręcz wskazana w chorobach tych narządów.
- Zawarty w kaszy jaglanej krzem bierze udział w procesie właściwej mineralizacji kości, zapobiega tym samym osteoporozie. Z tych względów szczególnie polecana jest kobietom, które częściej cierpią na niedobory wapnia, wskutek czego kości rzeszotowieją.
- Krzemionka korzystnie wpływa na stawy, pomaga w leczeniu urazów i złamań. Krzem dodatkowo wzmacnia paznokcie i włosy.
- Obecna w kaszy jaglanej witamina E wpływa na urodę, poprawia wygląd skóry, daje ładną cerę, wspomaga leczenie bezpłodności.
- Lecytyna, której też nie brakuje w kaszy, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega zmianom starczym w mózgu.
- Zapobiega chorobom nowotworowym, dzięki obecności znacznych ilości antyoksydantów, neutralizujących wolne rodniki.
- Kasza jaglana zapobiega odkładaniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Kasza jaglana doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni, może zastąpić ziemniaki, makarony, ryż. Świetnie komponuje się z mięsami w sosach (duszonymi), z warzywami, również jako dodatek wzbogacający zupy. Kasza jaglana wybornie smakuje w połączeniu z serem twarogowym, owocami (śliwkami, jabłkami, rodzynkami, żurawiną, morelami suszonymi) z dodatkiem cynamonu, kardamonu. Można ją wówczas podawać w formie zapiekanek.
You must be logged in to post a comment.