Kiełki rzodkiewki w ciąży
Kiełki rzodkiewki w ciąży – mogą stanowić kolorowy i zdrowy dodatek do sałatek, surówek, nabiału, past rybnych i jajecznych, masła czy pieczywa z dodatkami. Zanim będziemy mogli zakupić rzodkiewkę z rodzimych upraw letnich, proponuję kiełki z rzodkiewek z własnej hodowli. Wysiew z nasionami najlepiej ustawić na parapecie, gdzie będzie dopływ promieni słonecznych. Już po niespełna tygodniu od wysiewu wyrosną nam piękne kiełki. Intensywne ciemnozielone listki wraz z białą częścią ozdobią potrawy, urozmaicą menu, jednocześnie wzbogacą organizm w witaminy i minerały. Poza tym mamy gwarancję, że nasza hodowla jest bez szkodliwej chemii, czego nie można powiedzieć o rzodkiewce dostępnej już w handlu. Należy nadmienić, że same rzodkiewki należą do warzyw, które gromadzą dużo niebezpiecznych azotanów. W dużej mierze zależy to od sposobu produkcji.
Kiełki z rzodkiewek gromadzą ważne minerały i witaminy. Po zjedzeniu kilku sztuk wraz z zieloną częścią odczujemy ich zbawienny wpływ na organizm. Zawarte w kiełkach olejki eteryczne, o czym informuje nas lekko piekący smak na języku, w cudowny sposób dezynfekują jamę ustną, niszczą szkodliwe bakterie i grzyby na języku, w żołądku i jelitach. Kiełki dodatkowo udrażniają błonę śluzową nosa i zatok przynosowych, zapobiegając w ten sposób rozwojowi stanu zapalnego. Mogą też zapobiegać tworzeniu się kamieni w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym. Pobudzają pracę nerek, woreczka żółciowego, wpływają korzystnie na mózg. Kiełki z rzodkiewek zapobiegają też wzdęciom, zaparciom, biegunkom. Zielone listki dostarczają ważnych składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych i wzrostu komórek. Tyle dobrodziejstw z małych kolorowych roślinek. Dlatego kobieta w ciąży powinna uwzględniać wszelkie kiełki z własnej hodowli, zwłaszcza teraz gdy organizm po zimowym okresie narażony jest na deficyt składników odżywczych.
You must be logged in to post a comment.