Kluski ziemniaczane
Składniki: 2 średniej wielkości ziemniaki (ok. 300 g), ok. 150 g mąki pszennej, 1 duże jajo, sól do smaku, łyżka oleju.
Wykonanie: obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce* o drobnych wiórkowych oczkach. Dodać całe jajo wcześniej umyte i sparzone, przesianą mąkę, sól. Całość wyrobić na jednolite ciasto, używając łyżki drewnianej.
W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać olej. Ciasto ziemniaczane wyłożyć na płytki duży talerz. Metalową łyżką ścinać kluski na gotującą się wodę (kluski formujemy nie większe niż 3×1 cm). Uwaga! Każdorazowo wkładać łyżkę do wrzątku, wówczas kluski nie przyklejają się do niej. Po wypłynięciu klusek gotować je ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Tak sporządzone kluski doskonale nadają się jako dodatek skrobiowy do mięs w sosach. Można również podać je jako samodzielny posiłek z masłem, jogurtem naturalnym, mlekiem lub sosem beszamelowym. Oczywiście należy pamiętać o dodatku witaminowym z warzyw. Jak najbardziej zalecane w żywieniu kobiety w ciąży.
*Ciasto ziemniaczane można przygotować za pomocą robota.
You must be logged in to post a comment.