Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami mogą stanowić doskonały deser na podwieczorek lub posiłek do kolacji. Można wykorzystać mrożone owoce ze zbiorów letnich, gdyż świeże z ogródków działkowych są jesienią niedostępne.
Knedle z owocami z dodatkiem szklanki mleka czy kefiru świetnie nadają się dla kobiety w ciąży. Są odżywcze, lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego.
Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, ponad 3/4 szklanki mąki pszennej luksusowej (ok. 125 g), 1 jajo, 200-250 g truskawek mrożonych, 80 g śmietany 12%, sól, cukier do smaku.
Wykonanie: sporządzić ciasto ziemniaczane – ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, wyłożyć na stolnicę, dodać umyte i sparzone wcześniej jajo, sól do smaku, przesianą mąkę. Wszystkie składniki szybko połączyć i krótko wyrabiać. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Uformować dwa wałki o średnicy ok. 3,5-4 cm, pokroić na kawałki szerokości ok. 3 cm. Każdą część w ręku spłaszczyć, nadać okrągły kształt i nałożyć truskawkę. Uformować kulę. Tak przygotowane knedle gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gdy knedle wypłyną, gotować je jeszcze 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Gdy nieco ostygną, polać śmietaną z odrobiną cukru. Zamiast śmietany do polania można wykorzystać jogurt naturalny. Knedle też wybornie smakują z masłem i podrumienioną bułką tartą.
You must be logged in to post a comment.