Koktajl mleczno-owocowy
Koktajl mleczno-owocowy na bazie owoców mrożonych to propozycja zanim będzie można kupić owoce jagodowe krajowe. Koktajl można sporządzić na bazie kwaśnego mleka lub kefiru. Mleko kwaśne to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia (budulec kości, zębów), pełnowartościowego białka(niezbędne do budowy komórek i tkanek), witamin z grupy B (wzmacniają system nerwowy, mięśnie, niezbędne do wielu procesów w organizmie). Koktajl sporządza się w ciągu kilku minut. Jest odżywczy, wzmacnia organizm, zapobiega niedoborom podstawowych składników pokarmowych.
Składniki: 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru, szklanka mrożonych owoców jagodowych* (maliny, poziomki, jagody, czarna porzeczka), łyżka cukru, ½ laski wanilii.
Wykonanie: owoce lekko rozmrozić, przełożyć do miksera. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyjąć zawartość i dodać do owoców. Wlać kwaśne mleko, wsypać cukier i całość zmiksować. Można od razu podawać, gdyż mrożone owoce odpowiednio schładzają koktajl.
*Zamiast owoców jagodowych można wykorzystać mrożone truskawki, zanim pojawią się nasze krajowe z gruntu.
You must be logged in to post a comment.